SOA-test: welke tests u moet ondergaan en waarom?

Of je het nu leuk vindt of niet, seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) zijn een zeer beangstigende realiteit voor seksueel opgewonden mensen zoals jij. Zelfs als je veilige seks hebt gehad, kun je nog steeds besmet raken met aandoeningen die buiten de bescherming vallen die condooms en andere anticonceptiepillen bieden. Je kunt altijd een SOA-thuistestkit kopen, zodat je niet lijdt en het walgelijke ding verspreidt.

Bepaal welke SOA-testen u nodig heeft voordat u de dichtstbijzijnde leverancier bezoekt of gerelateerde sites zoekt. Er zijn drie manieren om deze vraag te beantwoorden.

door tekenen en symptomen

vanwege een bekende of vermoede aandoening van uw seksuele partner(s)

door de manier waarop je leeft

Selecteer een seksueel overdraagbare ziektetest op basis van de waargenomen tekenen en symptomen

Verschillende soa’s worden veroorzaakt door verschillende organismen met verschillende mechanismen. Onzichtbare organismen en mechanismen kunnen worden waargenomen door middel van tekenen en symptomen. Als u onlangs pijnlijk urineren en abnormale vaginale of penisafscheiding heeft opgemerkt, heeft u een seksueel overdraagbare gonorroe-testkit of chlamydia test voor seksueel overdraagbare aandoeningen nodig. Als een huidlaesie of symmetrische jeukende uitslag wordt gevonden; Dan moet u mogelijk een SOA-thuistest voor syfilis kopen. Als u blaren op uw mond, geslachtsdelen of handen ziet, moet u zich laten testen op herpes.

Aanbevolen SOA-screeningkits op basis van seksuele partners

Dat is in uw voordeel, maar het is bijna onmogelijk om uw seksuele partner naar zijn gezondheid te vragen zonder uw kansen op seks te verpesten. Vraag in uw eigen voordeel uw partner op de meest onaangename manier naar uw gezondheid. Dit weet je alleen als je partner helemaal eerlijk tegen je is.

Passende SOA-testen voor verschillende seksleven

Zelfs als u anticonceptiepillen gebruikt, er perfect gezond uitziet en met enige zekerheid weet dat uw partner SOA-negatief is, moet u regelmatig uw eigen gezondheid laten controleren. Als u geen geld wilt uitgeven aan elke beschikbare kit, beperk dan uw lijst met essentiële SOA-testkits op basis van uw levensstijl. Als je een man bent, alleen seks hebt met vrouwen en er helemaal gezond uitziet, is het een goed idee om je te laten testen op soa’s voor chlamydia en hiv. De wijdverbreide chlamydia en het zich snel verspreidende hiv komen pas aan het licht als ze al te veel schade aan het lichaam hebben aangericht. Chlamydia kan de mannelijke of vrouwelijke vruchtbaarheid aantasten. HIV-AIDS blijft een van de dodelijkste en meest beruchte seksueel overdraagbare aandoeningen.

Mannen die seks hebben gehad met medemannen worden sterk aangemoedigd om zich klinisch of op soa thuis te laten testen op hiv en syfilis. Het is bekend dat HIV vaker wordt overgedragen van man-op-mannelijke seks dan van heteroseksuele seks. Syfilis wordt ook geassocieerd met mannelijk-mannelijk geslacht. Voor mannen die zeer seksueel actief zijn, wordt een meer regelmatige SOA-screening aanbevolen.

Het wordt aanbevolen dat ogenschijnlijk gezonde vrouwen, ongeacht hun seksuele geaardheid, minimaal één keer per jaar een soa-thuistest op hiv en HPV krijgen. HIV is asymptomatisch voor het grootste deel van het verblijf, en HIV-infectie wordt alleen duidelijk wanneer opportunistische ziekte zich ontwikkelt als gevolg van verzwakte immuniteit. Pap-uitstrijkjes zijn zeer effectief bij het opsporen van humaan papillomavirus (HPV) en andere tekenen van kanker. Om de noodzaak van regelmatige SOA-screening op HPV te voorkomen, wordt aanbevolen dat vrouwen zich laten vaccineren tegen het kankervirus. Een chlamydia-soa-screeningskit is een must voor vrouwen, vooral jonge vrouwen, met deze bacteriële infectie die jaarlijks honderdduizenden mensen treft.